Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μια ανησυχία μου.

   Αν και το είχα ακούσει, το είχα πάρει ξώφαλτσα μάλλον επειδή ήθελα να κανω πως δεν το άκουσα. Έφτανε μόνο η ύπαρξη του Facebook για να μου το υπενθυμίζει καθημερινώς. Και μιλάω για το  Athens Legalize Protestival 2011 - Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας. Στην επίσημη σελίδα του σημαντικότατου αυτού πολιτιστικού γεγονότος μέχρι αυτήν την ώρα που γραφεται αυτή η ανάρτηση 11.720 άτομα έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν εκεί. Αυτό που με λυπεί εκτός από πολλά άλλα, τα οποία θα αναφέρω στη συνέχεια, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς λειτουργώντας υπό τη δύναμη της μάζας αγνοούν εντελώς ή μερικώς το σύνολο των διεκδικήσεων του φεστιβαλ αυτού. Συνεπώς γίνονται μέρος ενός εγχειρήματος το οποίο και προφανώς δεν τους εκπροσωπεί πλήρως.
   Κατ' αρχήν να δηλώσω κάτι. Είμαι εντελώς αντίθετος στην αποποινικοποίηση κάθε είδους ναρκωτικής ουσίας, δεν παει να είναι και τόσο αθώα όσο μια καραμέλα. Αν δεν επρόκειτο για ναρκωτικό, δεν θα είχε ποινικοποιηθεί η χρήση της. Γιατί δεν έχει ποινικοποιηθεί η χρήση της σοκολατας; Επειδή όπως είναι λογικό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα κάποιο επιζήμιο αποτέλεσμά της στον οργανισμό. Επιπροσθέτως, το πλέον εξοργιστικό είναι ότι σχεδόν οι 7 στους 10 δεκαεφτάρηδες έχει δοκιμάσει μπάφο και το χρησιμοποιεί τακτικά. Οκ, ο κσθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει αλλά δεν θεωρώ ότι με καμία λογική δεν θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο.
Και επειδή το έχω συζητήσει, εδώ ανακύπτει η θεραπευτική της χρήση σε καρκινοπαθείς και λοιπούς ασθενείς. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κοντά 12.000 άτομα όλων των ηλικιών (νεαρά κυρίως) να έχουν καρκίνο και να πηγαίνουν εκεί επιζητώντας θεραπεία και ευτυχώς δηλαδή. Αποτελεί για μένα σαφώς αντικείμενο μελέτης, το γεγονός ότι τόσα πολλά άτομα καταφεύγουν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών εν γνώσει τους, θέλοντας να νιώσουν κάπως που δεν μπορούν με άλλο τρόπο. Τώρα θα μου πεις, το ίδιο δεν συμβαίνει και με το τσιγάρο; Η μόνη εξήγηση είναι αυτή του στυλ: ''Κάνω ό,τι θέλω με την υγεία μου''. Πραγματικά όμως, πόσο εγωιστικά παίζει να φέρεται ένας άνθρωπος στον εαυτό του, θέτοντάς τον συχνά σε κίνδυνο; Ναι, ξέρω. Δεν βλάπτει και πολύ (εδώ γελάνε). Είναι δυνατόν εν έτει 2011 να λέγονται όλα αυτά όταν υπάρχουν άτομα που κατά δήλωση ενός ατόμου εκ των 11.720 έχουν κάνει βούτυρο το μυαλό τους;
   Ασε και το άλλο. Στις πληροφορίες της εκδήλωσης αναφέρει ότι δεν διαφημίζεται η χρήση καμίας νόμιμης ή παράνομης ουσίας. Καλά, πρέπει να είσαι χάπατο για να το χάψεις αυτό. Είμαστε σοβαροί ή να εγκαταλείψω τη θεωρητική μιας και δεν καταλαβαίνω τα ελληνικά; Σε μία εκδήλωση για την αποποινικοποίηση της Κάναβης τι μπορεί να γίνεται; Ενημέρωση για την εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος; Και παρακάτω αναφέρει: ''Αντίθετα γίνεται για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις αντί για την ποινικοποίηση των χρηστών. Για να πληροφορήσουμε τον νέο κόσμο αδογμάτιστα για την επικινδυνότητα των ουσιών που καταναλώνουν και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από αυτές με βάση την τοξικότητά τους.'' Δηλαδή μετά από τη μαστούρα θα σου λένε: ''Κακό αυτό που έκανες στον οργανισμό σου; Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ από όσους ανεύθυνους έγραψαν αυτό το οποίο δυστυχώς είναι προσβάσιμο από 10χρονα που έχουν προφιλ.
   Θέλω να ελπίζω πως είναι μία παροδική μόδα αλλά δεν το βλέπω. Ανησυχητικό φαίνεται για μένα το κλίμα του ότι ενώ τόσα και τόσα διατυμπανίζονται σε ενημερώσεις για το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά πολλοί συνομίληκοί μου θα πεθάνουν από κύρωση του ήπατος, καρκίνο των πνευμόνων και ότι άλλο. Ακούγεται κυνικό αλλά είναι η αλήθεια που οι περισσότεροι αγνοούν. Αυτό που υποτίθεται ότι αποτελεί διέξοδο σου από κάτι, είναι τελικά ένα ''σαράκι'' που σε κατατρώει. Όχι δεν είναι υπερβολικό αυτό, τουλάχιστον για μένα. 
   Ανησυχώ επίσης και για το ότι πρέπει να ζω σε άλλο πλανήτη. Όσα λέγαμε μικροί ότι δεν θα κάνουμε, είναι αυτά που κάνουμε πλέον χωρίς δεύτερη σκέψη. Είμαι βέβαιος πως στην 1η δημοτικού λέγαμε όλοι: ''Κοίτα εκεί, αυτός καπνίιιιιιζει!'' και τώρα αυτό θεωρείται μαγκιά, ιματζ, στυλάκι. Ναι, όποιος το άρχισε για το λόγο αυτό είναι αξιολύπητος και τελείως ανώριμος. Δεν είναι απαραίτητο οι γύρω μας να μας θαυμάζουν για κάτι ανούσιο και βλαβερό. Αυτός ο βλακώδης τρόπος συμπεριφοράς είναι ενδεικτικός της πραγματικής κατάστασης που βρίσκεται η γενιά μας. 
   Δεν το παίζω κάποιος και ούτε είμαι παράδειγμα προς μίμηση. Απλώς θέλω με τον τρόπο αυτό να αφυπνίσω αν γίνεται, έστω και έναν συνομίληκό μου.

6 σχόλια:

  1. file stin ellada tou 2011 to xasisaki eine to ligotero pou tha prepei na mas apasxoli ekso kikloforoun thanatifora pramata alkool tsigaro fagito ke sou ipenthimizo prosfata ton thanato tis 16xronis apo alkool an eixe piei dio tsigara tha pethene?? stamatiste tin propaganda gia to xorto epitelous kai den zitame nomimopiisi apla apopinikopiisi diladi na min travane pedia se dikastiria tsampa gia ena dio tsigara afto theloume i xasiklides den pirazoun pote kanena file apla arazoun!! ke o kathenas exei dikeoma epilogis ti tha pi kani kako stin ygeia tou?? giati den ta les ke afta gia to tsigaro pou eine xeirotero?? giati etsi ke allios ola apo to tsigaro den arxizoun? euxristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κανένα θανατηφόρο φαγητό ούτε ποτό, όταν δεν γίνεται κατάχρηση αυτών. Επιπλέον, η δεκαεξάχρονη πέθανε λόγω του ποτού που ήπιε, το οποίο ήταν σε μεγάλη ποσότητα και αμφιβόλου ποιότητας. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να προσέχεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς γιατί προπαγάνδα ΔΕΝ κάνω και ουτε θέλω. Επιπλέον, δεν γίνεται να αποποινικοποιηθεί και να μην νομιμοποιηθεί γιατί είναι το ίδιο πράγμα. Τίποτα αποποινικοποιημένο δεν είναι παράνομο. Τέλος, για το τσιγάρο έκανα μια μικρή αναφορα καθώς δεν ήταν αυτό το θέμα μου. Αν διαβάσεις καλά τις πληροφορίες της εκδήλωσης στο fb θα δεις ΠΟΙΑ είναι η πραγματική προπαγάνδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ke go na sou po oti apo to tsigaro to alkool pethanane polloi apo to xorto kanenas! giati den ekanes ena arthro gia auta ?? den eine narkotika??
    to xorto to eine tou theoou ksereis oti to depon ke i aspirini oti eine pio toksika apo tin kanavi?? to kseres oti i kanavi therapevi pano apo 200 asthenies?? apla tin propaganda tin kanoun oi kivernisis ke den to nomimopioun gia tous eksis logous proton kerdizoun polla perisotera an ta poulane maura...ke min mou pis oti i kivernisi den poulaei... ke deuteron kseris posa lefta bgazoun apo ta dikastiria pou pianoun to allon gia 1 tsigaro ke ton denoun?? min akoute tis sas lene giati esis xazevete kke eiste rompotakia ke oxi emeis i xristes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aυτές οι εκφράσεις ''το χόρτο είναι του Θεού'' είναι η μεγαλύτερη προπαγάνδα γιατί και οι αγκινάρες του Θεού είναι αλλά ανάλογο φεστιβάλ δεν έγινε. Για τις ασθένειες που θεραπεύει έχω αναφερθεί. Τέλος, θα σε παρακαλούσα να μην χρησιμοποιείς τους χαρακτηρισμούς ''ρομποτάκια'' και ''ΚΚΕ'' γιατί δεν είμαι τίποτα από τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. den ginete festival gia tin agkinara giati i agkinara eine nomimi! ke den ithela na grapso (kke) (kai) ithela na po!! tespa o kathenas me tis apopsis tou alla na kseris oti to xorto den eine o pragmatikos exthros as mou pis gia tin preza gia ta koumpia gia to lsd gia to mdma gia tin kokaini nai alla oxi gia to xorto! ego den kapnizo kai kano ena tsigaraki tin imera apo ta 14 mexri ta 26 kai oute exo xazepsi oute tpt file!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oκ, επιλογή σου είναι και είναι σεβαστη. Επίτρεψέ μου όμως να μην την ακολουθησω. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή